Pametna kupnja




Janjeći but u pećnici s povrćem



                                                                                                           

                                                                         Zrinka Zekulić s bloga Gladuša pripremila nam je recept za ukusan janjeći but s povrćem.



                         Sastojci

        – 2-2.5 kg janjećeg buta s kostima
        – 4 češnja češnjaka, nasjeckana
        – 3-4 grančice nasjeckanog svježeg ružmarina
        – nekoliko grančica svježeg timijana
        – 0.5 dl maslinovog ulja
        – sol i papar
        – manji svežanj nasjeckanog svježeg peršina
        – povrće za prilog (mladi krumpir i prokulice)



 

Priprema



1. korak

Zagrijte pećnicu na 100 °C. Otkoštite janjeći but. Pripremite ga kao “butterfly” (nožem razrežite debele dijelove mesa kako bi se debljina ujednačila i meso ravnomjernije ispeklo).



2. korak

Začinite i zarolajte but te ga vežite običnom špagom (pazite da je špaga sigurna za pripremu hrane, tzv. “kudeljna špaga”).



3. korak

But pecite 1.5-2 sata ili dok termometar za meso ne pokaže 55-60 °C za srednje sirovo pečeno ili 65 °C za srednje pečeno meso.



Kad je janjetina gotova, ostavite je da odstoji 10-15 minuta prije nego je narežete. Pred kraj pečenja, skuhajte krumpir i prokulice te polukuhane dodajte u tepsiju s mesom i vratite sve skupa u pećnicu na 230 °C, oko 15 min. Važno je da meso poprimi zlatnosmeđu boju, a da se krumpir i prokulice ispeku do kraja. Ako vam se meso peče brže od povrća, izvadite ga van i nastavite peći povrće dok i ono ne bude gotovo.



Kao predjelo preporučujemo La Bottega del Gusto pršut i Varia Gusto ukiseljene specijalitete.



Prijavite se na newsletter

 

Budite u tijeku sa svim novostima iz Eurospina
i pretplatite se na naš newsletter.