Sastojci
Glavno jelo
– 1,5 kg janjetine
– Ranije skuhana juha
– Svinjska mast
Prilog
– Podere del Conte maslinovo ulje
– 300 g Delizie dal Sole smrznutog graška
– Sol
– Don Jerez papar
– Žlica Sunny Nature hrena
Salata
– Zelena lisnata salata s jestivim cvijećem
– 10 komada mlade mrkve
– Žlica meda
– Nekoliko žlica Amo Essere Veg soja sosa
– Začini po želji (balzamični ocat, maslinovo ulje i sol)
Priprema
1. korak
Janjetinu dobro posolimo i popaprimo. U posudu za pečenje, osim mesa, stavimo i dva do tri luka, cijele češnjeve češnjaka kojima smo odrezali samo vrh, grančicu ružmarina.
Podlijemo decilitrom do dva juhe ili vode i na meso stavimo nekoliko žličica svinjske masti. Sve dobro umotamo u foliju (ili, ako imate posudu za pečenje s poklopcem, još bolje) i poklopljeno pečemo nekih 1 sat i 45 minuta do 2 sata na 180 stupnjeva.
Nakon otprilike 2 sata, otkrijemo poklopac i pečemo još 45 minuta do sat vremena na nešto višoj temperaturi (ovisno o snazi pećnice). Na ovaj način meso ostaje izvana hrskavo i pečeno, dok ostaje jako mekano iznutra.
2. korak
Grašak prepržimo na malo maslinovog ulja, podlijemo vodom i skuhamo.
3. korak
Kada je skuhan, grašak usitnimo u blenderu s dobrom žlicom hrena, soli, papra, maslinovim uljem, i po potrebi, dodamo malo vode od kuhanja.
4. korak
Uz ovo jelo poslužite i male mrkve koje je potrebno prvo skuhati u vodi, a zatim ih na tavi okrenuti u umaku od soja sosa, vode i meda.
Uz ovakav proljetni tanjur svakako odgovara mlada lisnata salata i domaći kruh, koji je kralj blagdanskog stola!