Pametna kupnja
Istine i laži – bezglutenska prehrana

U današnjem svijetu, bezglutenska prehrana postala je tema brojnih rasprava, preporuka prehrambenih stručnjaka i izbor mnogih pojedinaca. No, kao i kod mnogih prehrambenih trendova, istine i neistine često se isprepliću.

Ono što svakako ne treba miješati je ‘gluten free‘ sa zdravom prehranom – hoćemo li se hraniti zdravo i dalje ovisi isključivo o izboru prave hrane u odnosu na procesuiranu, o tome kako slagati zdrave, izbalansirane i nutritivno dostatne obroke te o našoj dobroj volji za informiranjem o istome.Što je gluten?

Gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, može predstavljati izazov za neke ljude. Međutim, većina ljudi ga može normalno konzumirati bez ikakvih problema. Postoji manji postotak populacije koji boluje od celijakije, autoimune bolesti koja zahtijeva strogu bezglutensku prehranu radi sprječavanja ozbiljnih zdravstvenih problema.

Gluten se razgrađuje u organizmu čovjeka putem probavnog sustava. Kod većine ljudi, enzimi prisutni u probavnom traktu razgrađuju gluten na manje dijelove koji se mogu apsorbirati i iskoristiti za energiju i hranjive tvari. Međutim, kod osoba koje su intolerantne na gluten ili imaju celijakiju, proces razgradnje glutena ne odvija se kako treba.

 Kako se javlja intolerancija na gluten?

Današnja hrana uvelike se razlikuje od one koja je prevladavala desetljećima prije, budući da se pšenica više ne obrađuje na isti način. Nekoć, priprema i obrada žitarica obuhvaćala je namakanje i fermentaciju, čime se zrno žitarica omekšalo, promijenila se struktura i postala prihvatljiva našem probavnom sustavu za daljnju obradu i apsorpciju nutrijenata. Bez ovog procesa, gluten, protein koji se nije uspio razgraditi, šteti crijevima, te na taj način dolazi do problema zvanog polupropusna crijeva.

Naime, ta polupropusna crijeva, kako im i ime kaže, više ne mogu zadržavati tvari u sebi, već one lagano “cure” po tijelu. To je alarm za naš organizam koji se počinje braniti od uljeza i počinje napadati nepostojećeg neprijatelja, odnosno samog sebe, te na taj način započinju autoimune bolesti.

Jedna od strategija koja se često koristi kako bi se olakšalo probavljanje glutena jest namakanje žitarica prije njihove konzumacije. Ovim postupkom uklanjaju se antinutrijenti, spojevi koji blokiraju određene procese, poput enzima koji hrani otežavaju probavljanje za ljudski organizam. Kada se žitarice namoče u vodi uz prisustvo kiselog medija (limuna, kefira, octa…), obično nekoliko sati ili preko noći, ovisno o vrsti žitarica, dolazi do aktivacije enzima koji pomažu u razgradnji različitih komponenti žitarica, uključujući proteine (gluten) i fitinsku kiselinu. Ovaj proces omogućuje lakšu probavu i smanjuje opterećenje probavnog sustava, što može rezultirati manjim simptomima nelagode kod osoba koje su osjetljive na gluten.

 

 

Fitinska kiselina je antioksidans koji se prirodno nalazi u žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama. Iako ima svoje koristi kao antioksidans, fitinska kiselina također može djelovati kao antinutrijent jer može vezati minerale poput kalcija, magnezija, cinka i željeza te otežati njihovu apsorpciju u tijelu. 

Uz to, važno je istaknuti da namakanje žitarica nije uvijek dovoljno za osobe koje boluju od celijakije ili imaju izražene intolerancije na gluten. U takvim slučajevima, važno je strogo pridržavati se bezglutenske prehrane kako bi se izbjegli potencijalni ozbiljni zdravstveni problemi.

S druge strane, što se tiče intolerancije na gluten, to može biti posljedica osjetljivosti na određene komponente glutena ili teškoća u razgradnji proteina zbog nedostatka određenih enzima u probavnom traktu. Ove reakcije mogu izazvati različite simptome, poput nadutosti, probavnih smetnji, umora i drugih neugodnih tegoba nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.Amo Essere bez glutena – širok izbor proizvoda za sve koji žele uživati u zdravim obrocima

Za ljude koji imaju probleme s probavom glutena, važno je pronaći alternative koje im omogućuju da uživaju u ukusnoj i raznovrsnoj prehrani bez kompromitiranja njihova zdravlja. Eurospin linija proizvoda Amo Essere bez glutena predstavlja pouzdanu opciju ako se nalazite u toj skupini budući da u svom asortimanu nudi širok spektar bezglutenskih proizvoda posebno formuliranih kako bi bili sigurni za konzumaciju osoba s intolerancijom na gluten ili celijakijom, pružajući im mogućnost da uživaju u bezbrižnom i ukusnom obroku.Celijakija – bolest probavnog sustava

Osobe s celijakijom imaju autoimunu reakciju na gluten koja dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva. To oštećenje sprječava apsorpciju hranjivih tvari iz hrane i može rezultirati različitim simptomima, uključujući probavne smetnje, nedostatak energije, gubitak težine i nedostatak hranjivih tvari.

Stoga, dok bezglutenska prehrana može biti spas za one koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten, važno je shvatiti da nije nužna za sve. Za većinu ljudi, uravnotežena prehrana koja uključuje raznovrsne namirnice, uključujući i one koje sadrže gluten, može biti ključ održavanja zdravog načina života.

Važno je biti svjestan svojih tjelesnih reakcija i potražiti stručno mišljenje ako primijetite bilo kakve simptome koji ukazuju na intoleranciju na gluten ili druge prehrambene probleme. Konačno, istina o bezglutenskoj prehrani leži u razumijevanju vlastitog tijela i prilagodbi prehrane prema individualnim potrebama i zdravstvenom stanju.Prijavite se na newsletter

 

Budite u tijeku sa svim novostima iz Eurospina
i pretplatite se na naš newsletter.