Navedeni sastojci su za 2 pizze
1. Ogulite i skuhajte batat u slanoj vodi. Nakon što je omekšao, procijedite ga i znječite u pire. Pazite da ne ostanu grudice, želimo dobiti glatko tijesto. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pustite da se pire od batata malo ohladi, pa dodajte ostale sastojke. Ako je tijesto presuho dodajte malo vode ili ulja, a u suprotnom, malo pirovog brašna. Nemojte pretjerati s dodavanjem brašna. Mijesite dokle god vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. Ukoliko radite u samostojećem mikseru, mijesite dokle god se tijesto ne počne odvajati od stijenki.
2. Tijesto je veoma lagano za oblikovanje – kada ste napravili kuglu, razdijelite je u 2 dijela (2 pizze). Kuglu po kuglu, stavite između 2 papira za pečenje, koje se pobrašnili, i uz pomoć oklagije razvaljajte u krug, debljine 0.5-1cm te zajedno s donjim papirom prebacite na protvan. Stavite u pećnicu i pecite oko 10 min, a u međuvremenu pripremite nadjev po želji.
3. Nakon 10 min izvadite protvan te uz pomoć drugog papira pažljivo preokrenite tijesto. Pazite da se ne opečete; ako je potrebno pustite da se mrvicu ohladi.
Kada ste okrenuli tijesto, nježno s njega odlijepite papir na kojem se peklo. Poslažite nadjev i vratite u pećnicu još 10-15 min (ovisno o tome koje ste sastojke stavili na vrh, toliko će se još peći). Sir i šunka će se brzo zapeći, ali npr. nekom povrću će trebati malo više vremena.
Navedeni sastojci su za 2 pizze