1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom.
2. Na pleh stavite papir za pečenje i na njega lješnjake. Raširite po plehu da se ravnomjerno ispeku.
3. Pecite dok lagano ne počnu dobivati boju i dok se njihova smeđa opna ne počne odvajati od ploda, 10-15 min u ovisnosti o jačini vaše pećnice.
4. Pustite da se ohlade i koliko je moguće očistite ih od smeđe kože. Izdvojite šaku lješnjaka ako želite hrskavi maslac jer ćete ih dodati na samom kraju.
5. Ubacite lješnjake u multipraktik (sjeckalicu), dodajte prstohvat soli i ,ako želite slatkasti namaz, vrećicu vanilijinog šećera.
6. Neka vam sjeckalica radi dokle god ne nastane glatki namaz. Na samom kraju ubacite onu sačuvanu količinu lješnjaka i još par puta kratko upalite sjeckalicu.
7. Maslac možete jesti u međuobroku na rižinim krekerima, po jutarnjim kašama, na palačinkama, a i jednostavno- na žlicu!