1. Mljevene sjemenke lana (možete koristiti u jednakoj količini i chia sjemenke) potopite u vodi 10-ak minuta dok ne nabubre. Ogulite tikvu i skuhajte joj mesni dio (možete i ispeći zajedno s korom) zgnječite u glatki pire i ostavite da se hladi.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ako je potrebno, premažite šalice kalupa za muffine maslacem ili sprejem za kuhanje koji se ne lijepi (moji kalupi su silikonski pa se ne lijepe i ne zahtijevaju masnoću).
3. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, dodajte sol i sodu bikarbonu. Dodajte nabubrenu smjesu sjemenki, potom pire od bundeve, maslinovo ulje, mlijeko.
U ovom koraku, ako želite, dodajte orašaste plodove, komade čokolade ili suhog voća. Ravnomjerno rasporedite tijesto u kalupe za muffine(po jedna puna žlica), otprilike do polovice kalupa po visini, jer će se muffini prilikom pečenja još dizati u visinu. Ako želite, vrhove muffina pospite sa sirovim šećerom. Pecite ih 25-27 minuta ili dok čačkalica umetnuta u muffin ne izađe suha i čista.
4. Nakon pečenja ih prebacite na rešetku za hlađenje. Pripazite, ovi muffini su dosta nježni dok se ne ohlade. Možda ćete morati proći nožem po vanjskom rubu muffina kako biste ih odvojili od kalupa.
5. Muffini imaju još bolji okus nakon što su se “odmorili” nekoliko sati! Čuvajte ih na sobnoj temperaturi do 2 dana ili u hladnjaku do 4 dana. Možete ih staviti u zamrzivač u vrećici zaštićenoj od zamrzavanja do 3 mjeseca (samo odmrznite pojedinačne muffine po potrebi).